Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill de Rafael Robert Saborit (Sitges, 1674 – 1711) i Maria Romagosa Galceran. Nasqué a Sitges l'any 1709, quatre anys després, el 1713, els borbònics entraven aquesta població. Sitges era un poble petit, d'uns 1500 habitants, la majoria eren mariners o pagesos – o bé les dues coses-. Tres quartes parts de les terres cultivades eren vinyes, i una tercera part d'aquestes vinyes era de malvasia –conreu de raïm que cultivava la família Robert. En aquella època encara no eren possible el viatges a Amèrica, el rei Carles III no ho autoritza fins a 1775. Tampoc no hi hagué mariners sitgetans a l'armada reial fins a 1714.

Robert va obtenir el títol per a exercir la cirurgia i també li és atorgat el privilegi d’obrir una botiga pública en qualsevol vila o ciutat del Principat de Catalunya al 14 de febrer de 1731, quan tenia vint-i-dos anys. Aquests dos privilegis van ser concedits per Sebastian Creagh, metge del “Reial Exèrcit i Protometge del Principat de Catalunya”.

En aquell temps els cirurgians barbers eren els que exercien la medicina de forma més directa i propera als pacients i estaven supervisats pels protometges i metges que eren els que tenien tots els coneixements més profunds i teòrics. Segons el llibre de visites de Joseph Robert, que recull els pacients que va atendre entre 1757 a 1775. Robert va tractar a cent vint caps de famílies de la vila de Sitges, dels quals també visitava les seves mullers i fills. Les professions dels seus clients eren principalment mariners, pagesos, traginers, ferrers, teixidors, adroguers, boters, flequers, mestre de casa, jornalers i frares. Robert oferia el servei de barber i dedicava sobretot a les cures de: gangrenes, úlceres, ferides, cops, reduccions d’inflamacions, dislocacions, tractaments de bonys o tumors, sagnies, angines i molt sovint aplicava vesicatoris.

El títol que li permetia exercir com a cirurgià, l’obligava també a jurar obediència al protometge del Principat de Catalunya, atendre a tots els pobres de la regió que ho necessitessin de forma gratuïta, no aplicar remeis interns, no sagnar mai a prenyades, obeir i ser lleial al rei i informar de qualsevol possible conspiració en contra de la corona. L'anàlisi dels llibres d'òbits, de matrimonis i de baptismes de l'Arxiu Parroquial de l'Església de Sant Bartomeu i Santa Tecla de Sitges, ens confirmen que Joseph Robert i Romagosa va exercir l’art de cirurgià a la vila de Sitges entre 1736 i 1796.

El 9 de setembre de 1738 es va casar a Sitges amb Caterina Jova i Soler, van tenir almenys cinc fills nascuts entre 1750 i 1756, dels quals Joseph Robert Jova també va exercir com a cirurgià a Sitges. Joseph Robert i Romagosa va precedir a quatre generacions de metges el seu besnet Francisco Robert Batlle fou el pare de Bartomeu Robert Yarzábal, alcalde de Barcelona. Va morir el 3 de juliol de 1796.

SP/FB