Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

José Vila Barja, va néixer a l'Havana, Cuba el 7 de novembre de 1962, però el seu pare el va inscriure, al cap de pocs dies a l'Ambaixada d'Espanya d'aquesta capital. Tota la seva família, tant materna com paterna, era gallega, concretament de la província d'Ourense. Els seus pares Lucía i José, van emigrar a Cuba als anys cinquanta i van retornar a la península el 1967, establint-se a Barcelona a casa d'una de les germanes de la mare. Poc després la família es traslladà a viure a Sabadell on el José va iniciar els seus estudis de Primària (EGB) als Salesians i de Batxillerat i COU a l'Institut Vidal i Barraquer.

Cursà la carrera de medicina a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i va fer la residència en el Servei d'Urologia de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, sota la direcció del Dr. Soler Roselló, on va destacar. Els companys i els seus adjunts de l'època corroboren les seves habilitats quirúrgiques, completant múltiples intervencions de gran complexitat abans inclús de finalitzar la seva fase formativa.

En el seu darrer any de residència va guanyar el premi de la Societat Catalana d'Urologia a la millor comunicació de residents del curs 1991-1992. Amb el títol d'especialista a la mà, es traslladà a Tarragona on començà a treballar en el Servei d'Urologia de l'Hospital Joan XXIII. La bona relació que tenia amb l'aleshores cap de servei, el també gallec Dr. Amadeo Rey, va ser suficient per convèncer al Dr. Vila d’anar, junt amb els seus pares, a viure a les comarques de Tarragona, concretament a la localitat de Vilafortuny (Cambrils), lloc que ja no abandonarà mai.

Era un metge de vocació, molt estudiós i que exercia la seva professió amb una dedicació i tendresa admirable envers els seus pacients. Una persona humil, senzilla, sense cap afany de protagonisme i sempre disposat a ajudar als seus companys especialment on ell se sentia més còmode i desenvolupava tot el seu potencial, el quiròfan. El Dr. Vila va destacar en cirurgia oberta, laparoscòpia, endoscòpica, i robòtica, essent el primer uròleg en les comarques de Tarragona en realitzar intervencions amb el Robot da Vinci.

També va ser professor associat en el Departament de Cirurgia de la Facultat de Medicina de la Universitat Rovira i Virgili. A l'àrea quirúrgica del seu hospital, tutoritzava als metges residents.

A banda de la medicina, la seva altra passió era el cinema, sobretot el cinema independent i les comèdies franceses. Fer llargues caminades (a bon ritme!) per les 'seves' platges de Vilafortuny, Cambrils i Salou, en companyia de la seva muller, la Roser Artacho, era la seva activitat de lleure preferida.

Va morir de forma inesperada a 57 anys, el 20 de febrer de 2020 a Tarragona a causa d'un infart cardíac. Poc despès de la seva mort, l'Associació Catalana d'Uròlegs li va retre un sentit homenatge durant una jornada sobre càncer de pròstata que es va celebrar a Tarragona.

JBPà