Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill del químic i industrial Ramon Noguera Sabater, fundador de l’Associació Àngelus - actual Fundació Ramon Noguera—, casat amb Elvira Hosta Pujol. El seu fill Ramon fa els primers estudis de batxiller a l’Institut vell de Girona, per acabar-los a l’internat dels Escolapis de Sarrià a Barcelona. Tot i tenir inclinació cap a l’aviació té clar que vol ser metge i seguirà estudiant a Navarra.

Fa el preclínic a l’Estudi General de Navarra, que poc més tard serà ja universitat. Un cop graduat s’està al Departament de Psiquiatria per anar poc després a fer una estada a Anglaterra. Aquí acabà de fer l’especialitat de psiquiatria obtenint una visió moderna de la mateixa. Seguirà desenvolupant un extens periple, tant clínic com d’investigació, a diversos hospitals d’Anglaterra: cos mèdic de l’Hospital de Graylingwell on arriba a ser el cap de sala, després metge adjunt del Consell Mèdic d’Investigació Neuropsiquiàtrica a Charlston, membre honorari del West Park Hospital d’Epsom i director adjunt del Consell d’Investigació de la Clínica Mental de Chichester.

Junt amb el professor Alec Coppen d’Anglaterra, investiguen la biologia psiquiàtrica i treballen intensament sobre les sals de liti, sent pioners del tractament dels trastorns bipolars amb aquesta substància.

Doctor en medicina per la Universitat de Madrid, obtingut el març de 1971, amb una tesi doctoral dedicada a l’estudi de les bases biològiques de la depressió.

Torna a Girona engrescat pels seus mentors anglesos quan coneix per la premsa la situació de l’Hospital Psiquiàtric de Salt, i que la Diputació busca un director per posar ordre. Del 1974 al 1983 va estar interinament dirigint i canviant l’hospital psiquiàtric, humanitzant-lo i posant les bases del que seria la Xarxa de Salut Mental de les comarques gironines.

Abandonant la gestió, retorna a la plaça de la Seguretat Social que té vacant i inicia un periple també per a l’exercici privat. És promotor de la Unitat de Trastorns Alimentaris de la Clínica Bofill, on és el cap de psiquiatria.

Membre del Royal College of Physicians de Londres, del Royal College of Psychiatrists i del Royal College of Surgeons del Regne Unit. Membre honorari de la Societat Espanyola de Psiquiatria. Fundador de la Societat espanyola d’Epidemiologia Psiquiàtrica. Membre del Grup de pràctiques Preventives del Suïcidi. Premi a l’Excel·lència Professional Mèdica en l’àmbit de medicina sociosanitària concedit pel Consell de Col·legis de Catalunya a Sant Feliu de Guíxols el 2005.

Ha participat en diferents congressos i ponències d’àmbit nacional i internacional, relacionats amb la seva activitat mèdica. Consta la publicació de més de cinquanta articles a revistes de divulgació científica, alhora que ha participat també en l’elaboració de múltiples treballs, entre ells els dedicats a la millora de l’assistència psiquiàtrica a Catalunya i Girona en concret.

Del seu primer matrimoni, un fill nascut a Chichester —David Noguera Hancock— seguirà la carrera de medicina, dedicant-se a la medicina Tropical i Salut Internacional fent nombroses missions i accions, i ocupant el càrrec de president de Metges sense fronteres el 2016.

El Dr. Noguera aspirava a ser pilot d’aviació. D’aquesta vocació n’ha quedat encara una gran afició pels vols aerostàtics, sent també un pioner en l’oferta de vols a Girona a través d’experts com Rossell globus.

FXCC