Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

El seu pare és farmacèutic, però a la família hi han metges i artistes. És nebot dels pintors Modest Cuixart i Joan-Josep Tharrats. Fa el batxillerat al col·legi de les Escoles Pies del carrer Balmes. Estudia medicina a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona, on es llicencia l’any 1966. Fa una estada per fer estudis de postgrau en psiquiatria infantil a Ginebra (Suïssa) i a Filadèlfia (Estats Units d’Amèrica), i a la seva tornada es dedica a la pràctica privada, dedicant-se especialment a l’atenció de nens amb deficiències mentals, en trastorns de la infància i l’adolescència i a la teràpia familiar.

Interessat per transmetre les seves idees i coneixements es dedica amb intensitat a la docència, particularment com a professor titular de psicologia a la Universitat Abat Oliva, i mitjançant cursos i conferències, on demostra la seva notable capacitat pedagògica.

Té prou habilitat literària per convertir en textos moltes de les seves intervencions com a conferenciant i com entrevistat pels mitjans de comunicació. Pública, habitualment com a autor únic, i menys sovint en col·laboració amb algun coautor, un total de quaranta-set llibres, on tracta de tots els temes que el preocupen, especialment els que es relacionen amb la vida del nen i l’adolescent en família.

Aquesta labor divulgativa es complementa amb les seves col·laboracions en diaris, on hi ha escrit centenars d’articles, i en programes de televisió i de ràdio, tant com a entrevistat o com a participant en tertúlies on demostra el seu caràcter empàtic i la seva cordialitat, encara que sostingui idees diferents de les dels altres participants. Moltes de les seves col·laboracions en diaris han estat reproduïdes setmanalment en el Full dominical de l’Arxidiòcesi de Barcelona. També fou un gran aficionat a escriure cartes al director on exposava la seva opinió, sovint discrepant, de les opinions manifestades per suposats experts en els temes que formaven part de la seva especialitat.

Paulino Castells va col·laborar durant anys en organitzacions familiars i socials, com el Grup d’Entitats Catalanes de la Família i la Plataforma per la família Catalunya-ONU.

Dotat d’una gran habilitat per la cohesió de grups, ha estat l’ànima dels grups formats pels seus companys d’escola i de facultat, que es reunien anualment gràcies a la seva capacitat de convocatòria.

És Acadèmic Numerari de la Reial Acadèmia de Doctors, i “Caballero Miembro de la Sacra y Militar Orden Constantiniana de San Jorge”.

MBC