Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill de metge Manuel Rodríguez García represaliat un cop acabada la Guerra Civil, passa la seva infantesa en diversos pobles de Castella on estava destinat el seu pare com a metge rural a San Pedro Manrique i Calatañazor (Sòria). Quan té 9 anys ingressa en règim d’internat al Col·legi Jesuïta de Tudela (Navarra) on cursa estudis fins a l’entrada a la Facultat de Medicina de la Universitat de Madrid l’any 1956.

Finalitza la llicenciatura de medicina i cirurgia i s’especialitza en obstetrícia i ginecologia i anatomia patològica, posteriorment esdevé especialista en medicina legal i forense, així com en medicina del Treball. Obté el grau de doctor l’any 1976 amb un excel·lent “cum laude”. Mentrestant inicia la seva preparació d’oposicions d’accés al Cos Nacional de Metges Forenses del Ministeri de Justícia on ingressa l’any 1969, al mateix temps obté una plaça de Metge de Família, exercint fins a mitjans dels anys 80.

Les seves destinacions com a metge forense van ser Palma de Mallorca, Vilanova i la Geltrú i Barcelona, on desenvolupa la seva tasca pericial tant en diversos jutjats com en càrrecs de l’Institut Anatòmic Forense, on és cap de Secció d’Anatomia Forense de 1979 a 1989.

L’especialitat de medicina del treball la va fer a l’Escola Departamental de Barcelona, llur director en aquella època era el Dr. Manuel Baselga.

Va alternar la seva activitat com a forense junt amb l’acadèmica, inicialment a l’especialitat d’anatomia patològica, on és professor ajudant de la Càtedra d’Histologia de la Universitat de Barcelona (1971-1973); després en l’especialitat de medicina legal i forense, desenvolupa tasques de professor ajudant (1973-1978); com a professor associat a la Càtedra de Medicina Legal de la Universitat de Barcelona (1979); esdevé professor titular a la mateixa càtedra (1984); com a professor titular de la Càtedra de Medicina Legal de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) (1986-1987) i finalment obté, mitjançant l’oportú concurs - oposició, la Càtedra de Medicina Legal i Psiquiatria Forense de la Facultat de Medicina de la UAB l’any 1987, on desenvolupa la seva activitat acadèmica i pericial fins a la seva jubilació l’any 2008.

El 1986 inicia la seva col·laboració amb el Servei de Responsabilitat Professional del Col·legi de Metges de Barcelona, on esdevé un membre actiu en l’àmbit pericial, participa en múltiples judicis com a perit expert en praxi mèdica i col·laborador de les comissions tècniques i de seguiment de la pòlissa de responsabilitat civil.

Durant la seva etapa docent té una àmplia i variada activitat divulgativa científica, imparteix moltes conferències i classes magistrals, realitza una col·laboració amb el Tractat de Medicina Legal i Toxicologia del professor Gisbert Calabuig.

Al llarg de la seva trajectòria professional va participar activament en l’assessorament tant d’institucions autonòmiques (Conselleria de Salut de la Generalitat de Catalunya), estatals (Ministeri de Sanitat i Seguretat Social) així com internacionals (Conselleria de Salut i Conselleria de Justícia del Principat d’Andorra).

L’any 1988 -a proposta del Ministeri d’Educació i Ciència- és nomenat vocal de la Comissió Nacional de l’especialitat en medicina legal i forense del Ministeri de Sanitat i Consum. Posteriorment accedeix a la presidència de la meritada comissió quan s’elabora el programa de l’especialitat forense: Medicina legal y forense.

Arrel de les seves actuacions professionals, entre d’altres la identificació i participació activa en les tasques d’identificació de les víctimes carbonitzades a l’accident d’un càmping a la població dels Alfacs (Tarragona) l’any 1978, és guardonat amb diverses condecoracions en l’àmbit estatal (Creu Distinguida de Sant Raimon de Penyafort, 2a Classe) i internacional (Chevalier de l’Ordre National du Mèrite de la República de França; Officier de l’Ordre de Leopold II del Regne de Bèlgica).

A conseqüència de l’obtenció de la Càtedra de Medicina Legal i Forense de la UAB, renuncia a la plaça de metge forense per incompatibilitat l’any 1989.

Tanmateix, això no l’impedeix compatibilitzar la seva activitat acadèmica amb la pericial en jutjats, sobretot a l’àmbit de la praxi clínica i valoració de dany corporal, practicant la seva perícia fins al seu decés.

Casat amb la Sra. Coral Esparza García des de 1969 fins a la mort d’ella el 2012, pare de quatre fills i avi de set nets.

JAM