Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Estudia en el Colegio del estado 'Grupo Escolar Cervantes'. Acaba el batxillerat el 1920 i guanya l’oposició com a oficial del cos de tècnics de correus. A 21 anys comença la carrera de medicina i obté la llicenciatura per la Universitat de Madrid el 1932. Ja d’estudiant té inquietuds polítiques, i és elegit representant de la FUE (Federación Universitaria Escolar). Coneix a qui serà la seva esposa, Antonina Fernández García, amb qui es casa el 1934, el mateix any que llegeix la seva tesi doctoral, Enfermedades alérgicas amb 26 anys.

Ingressa a l’Escola de Puericultura de Madrid i un cop aprovades les oposicions a puericultor de l’Estat entra a treballar com a metge a l’Hospital del Niño Jesús de Madrid. El 1935 ingressa en el Partido Comunista. Quan comença la Guerra civil és membre de la Unió General de Treballadors (UGT).

Durant la Guerra civil, el 1937, es trasllada a València com a Cap de la Secció d’Higiene Infantil del Ministerio de Sanidad. Participa com a tinent metge provisional a l’exèrcit de l’Ebre. A finals de 1938 travessa la frontera i entra en el camp de concentració francès de Le Boulou, on presta serveis d’atenció sanitària als seus companys detinguts.

Surt cap a Mèxic el juliol de 1939 en el vaixell Mexique. Té 35 anys i exerceix a la ciutat de Mèxic com a pediatre en una consulta privada. Guanya un concurs per una plaça de metge a la càtedra d’Higiene Escolar de l’Instituto de Luís Vives, on destaca per una extensa obra educativa en puericultura i pediatria. Es nacionalitza mexicà, i escriu un manual de Pediatría Práctica el qual va tenir molta difusió.

El 1953 torna a Espanya i s’instal·la a La Corunya, on guanya un premi que li permet ingressar com a acadèmic corresponent de la Real Academia de Medicina de Galicia. El 1963 es trasllada a València, on es dedica a la història de la medicina amb diverses publicacions sobre diferents personatges. El 1995 és nomenat Acadèmic d’honor de la Reial Acadèmia de Medicina de la Comunitat Valenciana.

MBC