Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Filla de Mariano Badell ebenista de Barcelona i Josefa Suriol “Pepeta”, germana del catedràtic de Terapèutica Física de la Facultat de Medicina de Barcelona Mariano Badell i també de la Dra. Maria Josefa Badell. Àngels és la petita dels tres germans, que van ser criats per la seva mare que va quedar vídua al cap poc temps de néixer l’Àngels.

Estudia la carrera de medicina a la Universitat de Barcelona, on es llicencia l’any 1952. És l’única dona del seu curs, i té com a company de curs a Jordi Pujol, que serà anys més tard president de la Generalitat de Catalunya. Té com a professor de Clínica Mèdica a Máximo Soriano a qui admira per la seva capacitat docent. Acabada la carrera fa una estada a un hospital de Cheshire, Anglaterra, fent l’internat en rehabilitació i allà es casa el 1953 amb el seu company de curs, el Dr. Victor Ribera que feia una estada formativa en el mateix centre.

Torna a Barcelona, on neix la seva primera filla (1954), i decideixen marxar als Estats Units l’any 1955, on s’instal·laran. La Dra. Badell completa la seva formació en rehabilitació sota el mestratge del Dr. Howard A. Rusk, i s’especialitza en rehabilitació infantil, activitat a la qual es dedicarà 50 anys. Ha estat professora clínica adjunta al Rusk Institute del NYU Medical Center. Continua la seva associació amb NYU Medical Center mentre ocupa el càrrec de directora de la unitat infantil de l’Hospital St. Agnes de White Planis, Nova York. Conclou la seva carrera mèdica com a directora de rehabilitació del Long Island Medical Jewish Center de Long Island, a Westbury, Nova York.

Va tenir una activitat professional destacada, especialment en la rehabilitació dels nens amb espina bífida, que va determinar que publiqués articles a Pediatrics i fos invitada a donar conferències sobre aquest tema a diferents indrets dels Estats Units i altres països. Va ser pionera en l’aplicació de tractament combinat en els nens, que inclou teràpies físiques, emocionals i ocupacionals, acompanyada de suport familiar. També va treballar amb enginyers per dissenyar pròtesis revolucionàries per als seus pacients. Al llarg de la seva carrera, va fer un esforç addicional per orientar i promoure les dones del seu camp.

L’any 1964 li fou concedida la ciutadania americana, que va comportar per ella una gran satisfacció. Va tenir tres filles (Angie, Carmen i Maria) i sis nets (Alexander (Tracy), Nicole, Victoria, Zachary, Anna i Eliza Claire).

MBC