Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill de Jaume Ballús i Roca, un herbolari que tenia la botiga al pla de la Boqueria a Barcelona i gaudí d’un gran prestigi ciutadà. Estudia medicina a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona i es llicencia l’any 1891. Acabada la carrera s’interessa per l’odontologia.

Pels volts de 1890 fa una suplència d’un dentista que treballa a Sabadell i descobreix que li agrada la ciutat i té possibilitats de feina, per la qual cosa s’instal·la a Sabadell i obre una consulta privada al capdamunt de la Rambla, on exercirà tota la seva vida.

Ballús s’interessa molt per la fotografia i el cinema, que descobreix a París on viatja amb el seu amic Magí Ribera, impressor i soci de Ballús. Entusiasmat per les explicacions de monsieur Kaurt, un exhibidor ambulant de quadres il·lusionistes de creació pròpia, obtinguts per l’oscil·lació de cristalls dobles damunt una placa fotogràfica de colors. Kaurt l’hi havia parlat del nou descobriment que uns amics seus, els germans Louis i August Lumière, havien fet l’any 1895. Ballús assisteix a les primeres sessions d’exhibició cinematogràfica al Saló Indi del Gran Café de les pel·lícules, sobre les escenes de la vida quotidiana que els germans Lumière havien filmat amb un aparell de la seva invenció.

Ballús queda fascinat i decideix portar l’invent a Sabadell. Encarrega un aparell de projecció i unes quantes pel·lícules, que projectarà per primer cop al teatre de “Los Campos de Recreo”, el 27 d’abril de 1897, data de la primera sessió de cinema que s’ha fet a Catalunya. L’exhibició té un gran èxit de públic i repeteix unes quantes nits. Animat per l’èxit, a començament de 1891 Ballús fa construir una barraca de fusta al pla de l’Os, a l’actual plaça del Dr. Robert de Sabadell, per convertir-la en un cinema, però malauradament es produeix un incendi i queda tot cremat. Ballús no es desanima i arrenda el teatre Cervantes per fer-hi sessions de cine amb pel·lícules que li proporcionen els germans Lumière, i que ell lloga a empresaris d’altres ciutats. Més endavant crea un circuit de sales d’exhibició arreu de tot el Vallès a Castellar del Vallès, Rubí i Caldes; i comarques veïnes, com Osona i Berguedà amb sessions Manlleu, Torelló i Berga.

Acabat el contracte amb el teatre Cervantes, obre el febrer de 1908 un local a la Rambla de Sabadell, el Cine Pas. El projecte és un fracàs econòmic, fet que causa una profunda decepció en Ballús i decideix deixar la carrera d’empresari i dedicar-se només a l’odontologia. Ballús també destaca ser pioner de l’edició de postals de la ciutat de Sabadell.

MBC