Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill del reconegut radiòleg Josep María Pujadas i Domingo, metge de l’Hospital de Santa Creu i Sant Pau de Barcelona i Francesca Valls. Estudia medicina i coneix a la facultat una companya de curs que serà la seva dona, Josefa Badell Suriol. Es llicencia el 1944 i decideixen especialitzar-se en Hematologia. Es formen al laboratori d’anàlisis clíniques del Dr. Josep Vives Mañé. Posteriorment exerceixen la professió al seu propi laboratori d’anàlisis, al pis on vivien al carrer Provença amb Passeig de Gràcia. Mentre la Dra. Badell treballa al laboratori i té els tres fills Josep Maria, Mariano i Ricard, Josep Maria Pujadas va als hospitals on fa amics metges i possibles clients que enviessin als seus pacients a fer-se anàlisis al laboratori. Quasi tots als dies treballa a un sanatori de tuberculosis on fa de metge transfusor, segons explica la seva cunyada la metgessa Àngels Badell en les seves memòries.

El matrimoni amb els seus tres fills, abandona Espanya el 1953, cap a Argentina, descontents amb el règim franquista i decebuts amb l’exercici de la professió. Gràcies al Dr. Carlos Quiroga, metge argentí que estudiava al Departament de Gastroenterologia de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, amic del Dr. Pujadas, s’instal·len en primer lloc a Carlos Paz. Una localitat situada en les serres de la ciutat de Córdoba per tal d’acabar de recuperar-se de la tuberculosi contreta treballant als hospitals de Barcelona. Posteriorment es traslladen als afores de la ciutat de Córdoba on munten una granja de reproducció avícola amb sales d’incubació, “Cabaña San José”. Per decisió pròpia cap dels dos exercirà mai més la medicina, tampoc podien revalidar el títol espanyol, ja que van ingressar a l’Argentina com a agricultors.

El negoci funciona bé i la família augmenta amb tres fills més, Maria Àngels, María José i Víctor. El marit és elegit president de l’Associació de Productors Avícoles de la província de Córdoba, de la qual havia estat el fundador.

El segon fill, de nom Mariano, nascut a Barcelona va estudiar agronomia a la Universitat Catòlica de Córdoba. Són els anys l’hostilitat més gran de la joventut en contra del règim militar. Mariano participa en la gran manifestació popular antigovernamental coneguda com el “cordobazo”, posteriorment forma part del grup guerriller Montoneros, és detingut i traslladat al penal de Trelew a la Patagònia. Allà serà assassinat amb dinou presos més el dia 22 d’agost de 1972, sota el govern militar del general Lanusse.

El Dr. Pujadas i la seva dona, creen la “Comisión de Familiares de Presos politicos, estudiantiles y gremiales” a Córdoba. És probable que aquesta iniciativa fos la causa de l’assalt al seu domicili, on són segrestats pel comando paramilitar “Libertadores de América” germen de Triple A. Són portats a un descampat on són afusellats el matrimoni, el fill gran Josep Maria, la seva companya Mirta Yolanda Bustos, que va sobreviure i morí pocs mesos després, i la filla María José, el dia 14 d’agost de 1975. Aquella nit van sobreviure Víctor, que llavors tenia onze anys i la filla de tres mesos del germà gran María Eugenia, que es van quedar a la casa.

En record de la seva familia i pels seus fills, el fill petit Victor Pujadas Badell va realizar un reportatge el 2011, es pot veure a: “Fotos de familia, la historia de los Pujadas”

Familia Pujadas

Família Pujadas Badell, el matrimoni Maria Josefa i Josep Maria, al centre de la imatge. Per l’esquerra els fills Josep Maria, Maria José, Maria Àngels, Mariano, Ricard, 1970 i sobreposat Victor, 2011.

VPB