Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

La família regenta una fonda a Les Mines de Fígols, llogaret del municipi de Cercs a la conca minera del Bergadà. La mare Leonor Cerdà és una mestra nascuda a Prullans i el pare, Ramon Monegal Balaguer, administra la finca del Comte de Fígols. Pagant-se els estudis fent de mosso de farmàcia, obté el títol de batxiller a l'Institut Provincial de Barcelona el 1926 per començar la carrera a la Facultat de Medicina de la capital catalana. Al mateix temps, Ramon Monegal treballa com a alumne intern a la Clínica del Sagrat Cor. Acabada la carrera el 1934, comença a treballar com a cirurgià a la Clínica del Doctor Figarola Pera.

L'u de novembre del mateix any de llicenciatura, juntament amb altres companys, Ramon Monegal funda Assistència Quirúrgica, una de les primeres companyies d'assegurança sanitària de Catalunya que, amb el temps, s'estén per tota Catalunya, pel Maestrat i per la Franja de Ponent. Inicialment, consisteix en un consultori que té al carrer Bruc 136 on visita a les tardes de tres a cinc. Ben aviat, però, es transforma en la Clínica Monegal que s'ubica al carrer Guillem Tell de Barcelona.

Els anys de la Guerra Civil suposen un parèntesi en l'activitat empresarial de Ramon Monegal però no s'autra la seva activitat professional. El gener del 1937, és mobilitat amb destí a l'Hospital de Sang de Fraga, segons es publica al Diario Oficial del Ministerio de Defensa tot i que amb el nom de 'Ramon Monegal Sarda'. Després, el gener del 1938, amb el mateix nom se'l confirma com a cap de l'Equip Quirúrgic, amb el càrrec de tinent mèdic provisional, a les ordes del cap de Sanitat del XXII Cos de l'Exèrcit. El novembre del 1938 és auxiliar facultatiu segon a l'Hospital d'Evacuació de l'Exèrcit de l'Est i, poc després, amb el grau de comandant mèdic provisional, és designat cap de l'Hospital d'Evacuació de l'Exèrcit de l'Est que compren els Hospitals Militars de Manresa, Montserrat i Solsona i que reuneixen un total de sis mil llits. A Ramon Monegal, a més d'operar, li corresponen les tasques administratives i d'organització. Els cirurgians de l'Hospital de Manresa, dirigits pel doctor Josep Fontanet, fan el tractament oclusiu de les fractures que, posteriorment, divulga Josep Trueta.

L'abril 1939, Ramon Monegal sol·licita tornar a ser alta al Col·legi de Metges de Barcelona per reobrir el gabinet que, des del 1935, té en un principal del 211 del carrer Balmés. Tot i que se li estén el carnet provisional mentre s'instrueix el procés de depuració obligat que conclou amb sanció. D'aquí que el primer d'abril de 1944, Ramon Monegal posa en marxa la Clínica Monegal de Tarragona, centre que s'ampliarà amb l'obertura de consultoris a les ciutats d'Amposta, Alcanyís, Berga, Manresa, Montblanc, Mora, Tortosa i Tremp. L'any 1954, però, decideix superar aquesta disseminació geogràfica de l'empresa i opta per establir la seva residència a la capital del Tarragonès i se centra exclusivament a la Clínica de Tarragona on, a partir d'ara, hi concentra tots els seus esforços en fer-la més gran, modernitzar les seves instal·lacions i els aparells per guanyar-se la confiança de la població tarragonina i el prestigi entre la professió mèdica catalana. En aquest temps, des del 1945 i també fins al 1954, ha exercit també a la consulta que té al 442 del carrer Muntaner de Barcelona on manté doble col·ligació amb Tarragona fins a la seva mort. També, el 1945, havia accedit com a especialista en Cirurgia General a l'Escala Nacional del SOE (Seguro Oblitorio de Enfermedad).

Home valent, emprenedor, optimista, apreciat per pacients i col·laboradors a més d'estar dotat d'una notable habilitat quirúrgica, Ramon Monegal té una forta personalitat que l'ajuda a superar els diferents contratemps que li va plantejant la vida. Vidu des dels trenta-dos anys amb dos fills, torna a casar-se dos anys després i, en néixer el tercer fill, ella mor. Finalment, es casa una tercera vegada el 1954 i enviuda de nou el 1982. Culte, amant de la música, habitual del Liceu i del Palau de la Música. Dels seus tres fills, dos són metges com el pare: Ramon Monegal Espinosa de los Monteros és ginecòleg i Francesc Espinosa de los Monteros, cirurgià (+2008). El tercer, Josep M és un conegut comentarista de música clàssica a Ràdio Nacional. Un germà més petit és cirurgià com ell, Ferran Monegal Cerdà (Cercs, 08/08/1913 - Barcelona, 13/06/1985).

Amb vuitanta-tres anys, Ramon Monegal Cerdà mor el dia de la inauguració de l'última remodelació de la Clínica del Doctor Monegal de Tarragona, inaugurada el 1944 i ubicada llavors al 45 del carrer Germans Landa, l'actual carrer de la Unió.

JFT