Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

D’origen rural, fa el batxillerat a Lleida i estudia Medicina a la Universitat de Barcelona on es llicencia el 1960 després de ser alumne intern a la càtedra de Fisiologia del professor Vidal Sivilla. Seguidament, fa una estada de dos anys a Cadis on prepara la tesi doctoral que titula Inhibición de varios polipéptidos por los extractos de órganos diversos i llegeix el la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Madrid el 1961. A la vegada, exerceix com a professor adjunt interí de Fisiologia de la Universitat de Cadis fins a l’any 1963 perquè és el moment en què obté una beca de la Fundació Von Humbolt que li permet ampliar estudis a la Universitat d'Hamburg fins al 1964. Aquest mateix any, Ramon Segura marxa Anglaterra amb una beca del British Council per fer una estada d’un any més a l’Hospital for Sick Children de Londres.

De tornada el 1965, Ramon Segura guanya les oposicions per una plaça de professor adjunt de la Universitat de Barcelona. Tres anys després, el 1968, publica el llibre Nociones de Fisicoquímica que té una gran acceptació entre els estudiants. Aquest mateix any, viatja fins a Suècia per fer una estada Departament de Bioquímica de la Universitat d'Uppsala i, l’any següent, marxa als Estats Units. Aquest cop, és una llarga estada al Baylor College of Medicine de Houston fins al 1975, coincidint amb un altre científic català, Joan Oró, amb qui estableix una relació d’amistat i col·laboració professional. En aquesta etapa, Ramon Segura fa innovacions destacades en els mètodes de separació cromatogràfica treballant sobre el metabolisme dels lípids i les lipoproteïnes.

L’any 1975, quan torna a establir-se a Catalunya, Ramon Segura és contractat com a professor agregat Ciències Fisiològiques de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) fins al 1977, moment en què esdevé catedràtic de Bioquímica. En aquest període, del 1978 al 1982, és nomenat vicerector d’aquesta Universitat quan Josep Laporte n’és el rector. El 1986, per concurs de trasllat, Ramon Segura passa a la càtedra de Fisiologia de la Universitat de Barcelona, ubicada a la unitat docent de Bellvitge on publica el manual Prácticas de Fisiologia.

Professor de l’Escola de Medicina de l’Esport i col·laborador en Biomedicina al Johnson Space Center de la NASA pràcticament durant tota la seva carrera professional, Ramon Segura es dedica a l’estudi del metabolisme de la glucosa i del glucogen, al seu consum en l’esforç immediat i al seu emmagatzemament per consum a mitjà i llarg termini. Aquesta tasca el duu a ser un expert en Nutrició, especialment d’aquelles persones que han de fer molta despesa energètica, com els esportistes d’elit. Per això, el FC Barcelona el contracta com a metge responsable de l’alimentació dels seus jugadors. Inicialment, durant els anys en què l’entrenador és Louis van Gaal, de forma informal. Després, formalment i amb una gran dedicació des del 2009 fins al 2012 quan Pep Guardiola és l’entrenador.

Autor de gairebé 200 articles científics, ha dirigit més d’una vintena de tesis doctorals dels seus nombrosos deixebles, Ramon Segura és president de la Societat Catalana d’Endocrinologia i Nutrició del 1981 al 1983 a més de cofundador i primer vicepresident de l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació. Ha estat distingit diverses vegades com el 1992, que se li concedeixen els Premis Doctor Cardenal i Senyora Chopitea de Medicina de l’Esport així com el de Fundació Europea Universitas. El 1993, rep la Medalla de la Universitat Autònoma de Barcelona i, el 2008, obté el Premi a l’Excel·lència Professional del Col·legi de metges de Barcelona a la vegada que ingressa com a acadèmic electe de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya on llegeix el discurs Acids grassos omega-3: els àcids grassos perduts i ara retrobats.

Casat amb Eulàlia Corrales, un dels seus fills és el metge dermatòleg Jordi Segura Corrales.

JCC