Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill d’una família distingida i benestant resident a la Casa dels Notaris Oliva al carrer del Doctor Anton Vila de Santpedor, un edifici senyorial del segle XVIII, construït només parcialment i pertanyent a la nissaga de notaris Oliva d’aquesta vila i família a la qual pertany el metge Manuel Oliva.

Després d’estudiar a la Facultat de Medicina de la Universitat de Cervera i llicenciar-se el 1770, aquest mateix any oposita a la càtedra de Mètode de la mateixa Universitat sense èxit. Mentre espera les següents oposicions, exerceix de metge a Cervera i també de docent a partir del moment en què guanya la càtedra de Vísperes i Pronòstics.

Els lligams de Manuel Oliva amb la seva vila nadiua no es trenquen i el requereixen com a facultatiu quan el necessiten. Aquest és el cas el 1782, que actua com a metge durant una epidèmia de febres tercianes que pateix Santpedor, experiència que plasma en el llibre que titula Relación que el doctor Manuel Oliva y Torres de Bages dirige a sus compatricios, con descripción de la enfermedad epidémica que descubrió en la villa de Sant-pedor; su patria a principios del mes de marzo del corriente año de 1782.

Una altra obra de Manuel Oliva i Torres de Bages és el Tractatus pathologico-therapeuticus de febre maligna, variolis et morbillis, un manuscrit en llatí on recull un curs de Medicina que imparteix a la Universitat de Cervera. I escriu també el llibre Distinción general de los médicos que exige Manuel Oliva, text en castellà imprès cap al 1780 a Barcelona.

Malauradament, es desconeix el lloc i la data de la seva mort.

MBC