Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill del metge Fabià Isamat Vila (+ 26/06/1963) i d’Emília de la Riva, educat al Col·legi dels Jesuïtes de Sarrià i titulat batxiller el 1947, cursa els estudis a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona (UB) on es llicencia el 1953. Encara estudiant, el seu interès per la Neurocirurgia el duu a integrar-se al Servei d’Adolf Ley a l’Hospital Clínic, que serà el seu guia en les seves primeres passes neuroquirúrgiques. Després, un cop graduat, marxa als Estats Units per fer una estada al Wemsley Memorial Hospital de la North Western University de Chicago al Servei que dirigeix un gegant de la Neurocirurgia d’aquells moments: Paul Bucy, amb qui hi passa cinc anys. L’estada americana acaba a Nova York on completa la seva formació en Neuropatologia a l’Hospital Montefiori amb un altre personatge de la Neurocirurgia del moment: Irwing Cooper, famós neurocirurgià per la Cirurgia de la malaltia de Parkinson. Abans de deixar els Estats Units, però, Fabià Isamat passa amb èxit l’examen per l’obtenció del títol d’especialista (board).

De tornada a Barcelona el 1960, comença a treballar a l’Hospital del Sagrat Cor on munta un dels primers Serveis de Neurocirurgia de l’Estat. L’any 1964, Fabià Isamat participa com a delegat espanyol en el Congrés de Neurocirurgians que se celebra a Miami organitzat per la Neorologícal Surgeons Society a l'hora que assisteix a la posterior reunió sobre la investigació i tractament del Parkinson que té lloc al Saint Barnabas Hospital de Nova York i a les reunions neuroquirúrgiques que aquest mateix any organitza la Northwestern Universitat de Chicago. Més endavant, organitza també el Servei de Neurocirurgia a la Clínica Sagrada Família on s’està fins al 1973 i des d'on és l'impulsor i soci principal de Neurogrup, societat mèdica dedicada a la Neurocirurgia que continua en l'actualitat. El 1973, accedeix a la direcció del Servei Regional de Neurocirurgia de l’Hospital de Bellvitge on hi roman fins a jubilar-se l’any 2000, organitzant una escola tan potent que és determinant perquè vuit neurocirurgians formats amb Fabià Isamat ocupin la direcció dels Serveis de Neurologia de diferents hospitals catalans.

Fabià Isamat ha tingut una notable capacitat organitzativa, el 1987, és l’organitzador del VIII Congrés Europeu de Neurocirurgia que se celebra a Barcelona comptant amb l’assistència de gairebé dos mil especialistes. És president de la Societat Catalana de Neurocirurgia del 1978 al 1981, de la Societat Europea de Neurocirurgia el 1983 i de la Comissió Nacional de Neurocirurgia del Ministeri de Sanitat així com vicepresident de la Federació Mundial de Societats Neuroquirúrgiques, càrrec que suposa una important càrrega política en coincidir amb l'apertura de l'Europa de l'Est i de la URSS. Dedicat també a l'establiment d'una 'Neurocirurgia Sense Fronteres', Fabià Isamat visita hospitals d'arreu del món, facilitant visats i contactes per a la incorporació paneuropea d'aquests especialistes en formació. Autor de nombrosos articles i director de diverses tesis doctorals, el 1989, és nomenat professor titular de Neurocirurgia de la Facultat de Medicina de la UB.

Casat amb María Victoria Rivière Cera i pare de cinc fills, Fabià Isamat és un gran entès en Enologia i en Art, un col·leccionista anònim de pintura catalana contemporània que s’enorgulleix de ser amic de molts dels pintors coetanis als qui agrada convidar a la seva finca de l’Empordà. Molt interessat per l’illa de Menorca i preocupat pel present i el futur de la ciutat de Maó i del seu port, col·labora de forma entusiasta amb la fundació que ha fet possible la recuperació de l’Hospital Britànic de l'Illa del Rei, ubicat al Port de Maó. Fabià Isamat ha format part de la nòmina de col·laboradors del Diari de Menorca.

EFR