Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

Nascut d’una família sense tradició sanitària, després d’estudiar a les Escoles Pies de Yecla, es titula batxiller a la seva ciutat natal el 1960 i, després, fa la carrera de Medicina a la Facultat de la Universitat de València on es llicencia el 1967. Seguidament, ingressa com a metge intern al Servei d’Anestesiologia de l’Hospital Doctor Peset de la capital valenciana on hi exerceix fins al 1969. Els seus primers passos com a anestesiòleg i la seva formació en l’especialitat, però, Juan Castaño els fa a Anglaterra. Metge resident d’Anestesiologia a Manchester des del 1969 fins al 1972, aquest mateix any, Joan Castaño obté el títol de l’especialista per la Universitat de Londres on comença a treballar com a metge adjunt (1972-1977) als Hospitals de Londres, Blackpool i Guilford fins al 1974, una estada que fa que sigui escollit membre de la Facultat d’Anestesistes d’Anglaterra l'any 1985.

De tornada a Espanya, s’integra a la Sanitat Pública i, el mateix any 1975, Juan Cataño obté la plaça de metge adjunt del Servei d’Anestesiologia i Reanimació de l’Hospital de Bellvitge on desenvolupa la seva activitat, especialment, en l’àrea de la Cirurgia Vascular. Té exercici professional a Barcelona, però, des del 1975. En aquest moment, s’integra en el quadre directiu de la Revista Española de Anestesiología y Reanimación. Més endavant, el 1982, és nomenat cap del Servei d’Anestesiologia de l’Hospital de l’Esperança de Barcelona alhora que participa en el desenvolupament inicial del nou hospital d’aguts. Després, el 1998, assumeix també la direcció del Servei d’Anestesiologia de l’Hospital del Mar.

Aprofitant el seu bon coneixement d’idiomes, Juan Castaño rep l’encàrrec de traduir una sèrie de llibres fonamentals per a l’especialitat com és Anesthesia de RD Miller, manual que ha estat de referència durant molt de temps per als anestesiòlegs espanyols. Destacable és també la seva tasca en l’edició dels texts del Simposi Anual d’Anestesiologia dels Hospitals Municipals de Barcelona, essent el responsable de l’edició d’un total de 15 llibres amb les ponències i conferències que concorren en aquest certamen. Amb una vida acadèmica molt activa, Juan Castaño és autor de més d’una cinquantena de publicacions científiques, el mateix nombre de ponències i gairebé un centenar de comunicacions resultants de la seva participació en els congressos nacionals i internacionals de l'especialitat. Quatre dels treballs de recerca que en què treballa obtenen una beca del FISS per a projectes d’investigació finançada.

Juan Castaño pertany a les Societats Espanyola d’Anestesiologia i Reanimació (SEDAR), a la Catalana d’Anestesiologia, Reanimació i Teràpia del Dolor (SCARTD) i a l’Espanyola de Cirurgia Vascular (SECV). També a l’Associació d’Anestesistes de Gran Bretanya i Irlanda, al Reial Col·legi d’Anestesistes (RCOA) britànic, a la Societat d’Història de l’Anestèsia internacional i a les Europees d’Anestesiologies (ESA) i a la Regional d’Anestèsia (ESRA). És vicepresident de la SEDAR entre 1993 i 1997 i el seu delegat a l'ESA, a més de president de la SCARTD des del 1987 al 1991, entitat des d’on impulsa els congressos anuals de l’especialitat, la coordinació de les unitats docents MIR catalanes així com la unificació dels cursos de formació i la creació de la Secció d’Avaluació Preoperatòria i també la vinculació de l’Anestesiologia catalana amb els centres de l’especialitat francesos i anglesos.

El 1988, Juan Castaño és un dels impulsors a Catalunya del centre de la Fundació Europea d'Ensenyament de l’Anestesiologia, organització fonamental per a l’extensió i homogeneïtzació d’una formació moderna i de qualitat de l’especialitat al continent europeu. Durant els més de 40 anys de dedicació professional, Juan Castaño compagina l’assistència, la direcció organitzativa, l’activitat científica i editorial a més de la responsabilitat institucional, destacant-ne sempre el seu estil propi de tenacitat, d’una persona integradora i amb una gran visió de futur.

FEV-JCM