Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill de Gaspar Escarda i d'Assumpció Senosiain, neix a Valls però fa el batxillerat a l’Institut de Barcelona, obtenint el títol de batxiller el 1891. Estudia Medicina a la Universitat de València i es gradua el 1898. De seguida, comença a exercir de metge a Taradell i obté la plaça de Metge Titular en propietat el 1900, conservant el càrrec fins al 1934, i compatibilitzant-lo amb el d’Inspector Mèdic Municipal. Consta que, almenys en els anys 1927 i 1928, fa estades al Balneari de Caldes de Malavella per recuperar-se de la malaltia que pateix però sense que apreciï millora. Així, el 31 de març de 1934, renuncia a la plaça de metge titular perquè arrossega de temps una baixa per invalidesa, essent substituït pel metge Joan Ballester Font.

Molt vinculat a la població de Taradell, és membre del jurat dels Jocs Florals de la vila del 1913 i dota econòmicament un dels premis, el de prosa narrativa. Josep Escarda és un dels membres fundadors del Casino de Taradell i director del quadre dramàtic que té aquest centre d’esbarjo taradellenc. En agraïment i admiració a la generositat del doctor Escarda vers la població de Taradell, se li ret un homenatge el 7 de novembre de 1928.

La presència de Josep Escarda és notable també en la vida política de Taradell on, el 1914, és primer tinent d’alcalde de Taradell amb l’alcalde Felip Vallmitjana Pla i ocupa el mateix càrrec el 1920 quan el batlle és Ildefons Colomer. Igualment, es tinent d’alcalde el 1916, any en què s'ha presentat com a candidat a alcalde però perd la votació davant Jaume Franch Pujadas per 2 vots. És regidor de l'Ajuntament de Taradell fins al 1923 quan s'imposa la Dictadura de Primo de Ribera.

Afiliat al Sindicat de Metges de Catalunya des de la seva creació el 1920, Josep Escarda és membre de la Mutual Mèdica de Catalunya i contribueix amb una aportació de 1.500 pessetes a la crida de finançament del Casal del Metge que s’ha de construir a la Via Laietana de Barcelona i que s’inaugura el 10 de desembre del 1932.

El 1931, Josep Escarda és secretari del Comitè d'Esquerra Republicana Catalana (ERC) de Taradell, quan el president del Comitè local és Adolf Roca. El maig del 1931, és el presentador del programa electoral del partit i inicia una intensa campanya mediàtica als mitjans locals. L’agost del mateix any 1931, manté una forta polèmica partidista a les pàgines del Diari de Vich, mitjançant diferents escrits de rèplica i contrarèplica que publiquen, per una banda, signants anònims amb la col·laboració d’un articulista que reflecteix criteris més conservadors que el doctor Escada. De l’altra part, el Josep Escarda amb signatura com a representant d’Esquerra Republicana.

Casat amb Anna Pedrals Fernández a Barcelona el març del 1909, el matrimoni té dues filles: Assumpció i Josefina, aquesta segona es casa el 1933 amb Francesc Vilalta Samsó, fill d’Igualada, director de la Fàbrica Sert SA de Taradell i germà del metge Joan Vilalta Samsó (+1985).

Josep Escarda i Senosiain, que s’havia inscrit al Col·legi de Metges de Catalunya, Secció de Barcelona, el 10 de gener del 1935, demana ser admès al Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (CoMB) l’abril del 1939 però el Tribunal de Depuració de Responsabilitats Polítiques li obre expedient -número 64- i es resol amb una AMONESTACIÓ.

Ignorem si en la Postguerra, Josep Escarda exerceix la pràctica privada en una consulta que tenia des del 1931 al pis tercer primera del número 501 de la Gran Via de Barcelona. Sabem que, en el moment de cursar alta al CoMB, viu al carrer Borrell 162 de Barcelona on mor el 1952, segons informa la Mutual Mèdica, comunicant la seva baixa per defunció el 08 d’abril.

El 1977, l’Ajuntament de Taradell considera la possibilitat de donar el seu nom al carrer de Sant Genis que ha de canviar el nom per evitar una repetició amb el passeig del mateix nom. La proposta, però, no prospera perquè s’opta per posar el nom de carretera de Mont-rodon, com informa el diari Taradell.Punt.Com l’any 2017.

MBC-MVR