Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill del matrimoni de Joan Vinyes de La Cellera amb Maria Triadó de Santa Coloma de Farners i cosí de l’il·lustre metge micòleg Joaquim Codina Vinyes, Ramon Vinyes Triadó es titula batxiller per l'Institut Provincial de Girona el 1906 i, seguidament, estudia a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona on es llicencia el 1913. Ja metge i fins a la seva jubilació l’any 1954, s’instal·la a Anglès per exercir en aquesta vila i a altres poblacions de la comarca.

Casat amb Dolors Miralpeix Cairó des del 1915, Ramon Vinyes viu i té la consulta particular a Can Peix, casa modernista que la mare de la seva esposa encarrega a l’arquitecte modernista gironí Rafael Masó (1880 – 1935). Participa en tots els aspectes de la vida de la Vall d’Anglès tant en els socioculturals com en els esportius o religiosos. Catalanista i militant de la Lliga, és regidor municipal de l’Ajuntament d’Anglès des del 1931 al 1933.

Durant la Guerra Civil, el Comitè d'Anglès proposa matar-lo a causa de la seva posició de dretes i a les seves reconegudes conviccions religioses. Després de moltes discussions, no ho fan perquè, a més de quedar-se sense metge en tota la rodalia, un dels components del comitè en fa defensa reconeixent que el doctor Vinyes o el 'Senyor Ramon' -que és com li deia la gent del poble- tenia una qualitat humana excepcional. Després, Ramon Vinyes roman en el seu lloc de metge fins acabada la guerra i acaba la seva trajectòria professional com a metge d'Anglès fins a la seva jubilació.

Interessat per la història i l’arqueologia, és autor d’un variat i extens llegat d’articles publicats a les revistes locals. Però, Ramon Vinyes és conegut especialment per haver escrit un dels treballs històrics més importants sobre la Vall: Anglès, notes històriques, llibre que es publica l’any 1973 i és la primera obra històrica sobre la vila d'Anglès en la qual es troba un bon nombre de llegendes que expliquen la història de les masies més importants del poble i antics costums. Explica també algunes anècdotes màgiques que van tenir lloc al poble, moltes d'elles provinents de la tradició oral. És reconegut també l'afany de recuperació de les runes arqueològiques de la Vall d'Anglès i, entre d'altres, consta la restauració de l'Ermita de Sant Gregori de Turonal, a Osor, l'any 1941, feta sobre les runes d'una antiga ermita, probablement del segle XVII, de molt difícil accés en aquells moments. Amb el material i les pedres que sobraven, es construeix la que avui és coneguda com la 'Piràmide d'en Vinyes', una petita però sòlida construcció que s'utilitza com a refugi d'excursionistes.

Avui es recorda a Ramon Vinyes Triadó i també al seu fill, Àngel Vinyes Miralpeix (1917-2005), que també va ser metge d'Anglès, com a dos grans metges. Tercera i quarta generació continuen la saga mèdica dels Vinyes, dos néts i una besnéta: Àngel Vinyes-Miralpeix Gassó, Joan Vinyes Vilà i Mariona Vinyes Bernal.

MBC