Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill de Tomàs Tarrida Julià i de Bonaventura Castells Barquet, es casarà amb Joaquima Sala Estapé i mor sense descendència. El seu germà Ramon Tarrida esdevé un destacat enginyer de camins i el seu nebot Lluís Ferran Tarrida Santolaya (1916-1983) és també metge. Frederic cursa el batxillerat a l’Institut de Barcelona i obté el títol el 30 de juny de 1916. Tot seguit, estudia els cursos de primer, cinquè i sisè de Medicina a la Universitat de Barcelona (UB) mentre que segon, tercer i quart els fa a la Universitat de Saragossa. El títol de llicenciatura en Medicina i Cirurgia és de la UB de l’any 1928.

Poc després d’acabada la carrera, el febrer de 1931, guanya una plaça de metge auxiliar de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, càrrec que compagina amb l’exercici privat de la medicina. Aquest mateix any, ingressa al Sindicat de Metges de Catalunya segons indica el Butlletí del Sindicat de Metges de Catalunya d’agost del 1931.

Un parell de dies després de produir-se l’alçament militar del 1936, com a militant d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Frederic Tarrida forma part del Comitè de Control del Sindicat i del Col·legi de Metges de Catalunya, vinculat a tots els partits que formen part del Comitè Central de Milícies Antifeixistes juntament amb uns altres vint-i-tres companys col·legiats.

Durant la Guerra Civil, a més, és membre del Consell de Sanitat, és tinent metge provisional al front d’Aragó i treballa a l’Hospital de Sarinyena, a Osca, que dirigeix el metge barceloní Francesc Bergós Ribalta. L’agost del 1937, és ascendit a capità metge provisional i destinat als Serveis Sanitaris de l’Exèrcit de l’Est mentre que, uns pocs mesos després, ho és del Tretzè Cos de l’Exèrcit. Finalment, el mes de gener del 1938, s’integra al grup quirúrgic dels Hospitals Militars de Barcelona.

A les acaballes de la Guerra, primerament, Frederic Tarrida s’exilia a la ciutat occitana de Sète i, després, de França passa al Marroc i des d’allà cap a Mèxic on arriba a bord del vaixell portuguès Quanza al port de Veracruz el 18 de novembre de 1941.

Instal·lat a Ciutat de Mèxic, Frederic Tarrida exerceix d’otorrinolaringòleg alhora que fa de metge del “Colegio Madrid”, l’escola fundada el 1941 per la Junta d’Auxili dels Republicans Espanyols. És, també, metge d’empresa de la Compañía Constructora de los Hermanos Bertrán Cusiné i, a més, treballa a uns laboratoris farmacèutics fins al 1973, l’any que per motius de salut torna a Barcelona on mor un any després.

AMHC