Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill del veterinari Alfons Maseras Galtés i nét del metge Miquel Maseras Gassó, que exerceixen a Mont-roig del Camp, Miquel Maseras Ribera té dos germans que també són metges: Elena, la gran que és la primera dona que ingressa en una Facultat de Medicina de tota Espanya. Acaba els estudis però desisteix d’exercir davant les dificultats que troba per obtenir el permís per examinar-se de llicenciatura i opta per fer-se mestra. Agustí Alfons (1860–1910), més petit, s’estableix a Manila on, només amb vint-i-cinc anys, arriba a ser catedràtic de Medicina de la Universitat de Manila on funda i dirigeix la revista Crónica de Ciencias Médicas de Filipinas.

Només llicenciar-se, Miquel Maseras ingressa al Cos de Sanitat Militar i exerceix a Barcelona uns anys però abandona la funció de metge militar entre 1882 i 1883. Marxa també de Barcelona per exercir a Sant Jaume dels Domenys, petit poble del Baix Penedès.

Miquel Maseras és un home monàrquic i fervent catòlic amb una forta personalitat i molt de geni que, segons sembla, el fan protagonista d’algunes reaccions violentes. És per això, potser, que el seu caràcter té a veure en la seva renúncia a la Sanitat Militar quan, després d’haver tingut algunes diferències amb els seus superiors, decideix retirar-se a un poble petit i tranquil.

Torna a Barcelona el 1887 quan ja té tres fills i els vol donar un ensenyament de qualitat alhora que, segurament, també té la sensació d’aïllament professional. A Barcelona, obre una consulta de Medicina General en un pis de la Plaça Urquinaona on, a més, exerceix de tocòleg i fa diversos estudis que publica autoanomenant-se “professor lliure d’Obstetrícia”. L’any 1997, col·legiat a Barcelona, consta domiciliat al carrer Tallers número 12, primer pis. El 1927, és al carrer Camp, núm. 36.

Col·laborador de la revista La Dosimetria, Miquel Maseras té una obra diversa entre la qual es troben diferents treballs de la seva especialitat però, també, altres de deontologia mèdica, antropologia i d’higienisme matrimonial. L’any 1895, es doctora a Madrid amb la tesi Disertacion sobre la eclampsia gravídica.

El seu fill Alfons Maseras Galtés (1884-1939) neix a Mont-roig del Camp i és un conegut periodista, traductor, poeta i dramaturg català. El gran, Miquel Maseras Galtés (1882-1938) és continuador de la nissaga de metges Maseras i doctor amb la tesi Diagnóstico y tratamiento del embarazo extrauterino. El pare, Miquel Maseras i Ribera enviuda de la seva esposa Carme Galtés Llibre el 1895 i, uns anys més endavant, es casa novament amb una dama murciana, Emma Chacón Carrió. En l'actualitat, la saga mèdica es troba representada per l'oftalmòleg Miquel Maseras Bover i els seus dos fills, Cristina i Xavier Maseras Bruguera.

MBC