Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

Estudia Medicina a la Universitat de Barcelona on ingressa l’any 1928 i es llicencia el 1933. Tot seguit, oposita a Madrid per una plaça d’Inspector Municipal de Sanitat. El 1935, s’inscriu al Col·legi de Metges de Barcelona tot i que la primera feina que li surt és la de metge titular i inspector municipal de sanitat de la població empordanesa de Rupià, que correspon al Col·legi de Girona. En aquesta població, Alfred Coello Leiva es casa amb Anna Cadanet Ventura i tenen una filla que neix el 1936.

Alfred Coello serveix a l’Aviació fins al març del 1937. Després i tot l’any 1938, al Tercer Batalló. És capità metge del Cos de Seguretat de Catalunya del que, el 1939, és nomenat comandant metge quan presta serveis mèdics al personal del Ministeri de Governació mentre marxa cap a França. És tancat al camp de concentració de Saint Cyprien –Sant Cebrià del Rosselló- i, al cap d’un temps per motius de salut, el traslladen a Vernet-les-Bains.

L’agost del 1939, aconsegueix autorització del cònsol britànic de Perpinyà per anar a Dieppe, des d’on vol passar a Anglaterra i visitar una germana que hi resideix però Coello no obté permís per treballar al país. Mentre, a Espanya i en absència, és jutjat i condemnat a la pena d’inhabilitació professional absoluta, desterrament perpetu i pèrdua total dels seus béns.

El setembre del 1941, residint a Anglaterra, s’obre un registre d’estrangers a la British Medical Association perquè puguin treballar als hospitals civils que depenen del Ministeri de Sanitat britànic. Coello pot treballar un semestre al Manchester Royal Infirmary i un altre, al Withington Municipal Hospital com a cirurgià de guàrdia. El juliol del 1942, entra al Baguley Sanatorium, un hospital antituberculós on desenvolupa una notable carrera professional com a cirurgià toràcic fins al 1949. En aquest moment, després de guanyar una oposició, és admès al grup d’hospitals de la península de Furness, al nord oest d’Anglaterra: el High Carley Sanatorium Hospital, el Barrow and Furness Hospital, i el Barrow Infectious Disease Hospital, on hi passa set anys i adquireix una considerable experiència en cirurgia de la tuberculosi pulmonar així com fent toracoscòpies, secció d’adherències i toracoplàsties. També, en la pràctica de broncoscòpies, broncografies i en el seguiment postoperatori dels malalts operats del tòrax.

El 1947, encara a Anglaterra, Coello aconsegueix el reagrupament familiar amb la seva dona on s'estan fins al 1955, que decideix marxar per instal·lar-se a Trinitat i Tobago perquè hi viu la seva filla, ja casada. Troba feina a l'Hospital de Tuberculosos i a l'Hospital General, ambdós a San Fernando, una de les ciutats importants de l’illa. Tres anys més tard, el 1958, passa a viure a Cumaná, ciutat costanera de l’Estat de Sucre a Veneçuela. Aquí, Coello fa de cirurgià toràcic al Sanatori Antituberculós d’Orient fins que el jubilen el 1975, un any abans de morir. El seu fill Alfredo Coello Cadanet és un distingit cirurgià plàstic veneçolà.

El Museu d’Història de la Medicina de Catalunya disposa, per donació del seu fill, el Fons Històric Coello, on es troben els informes dels metges -tant dels hospitals anglesos com dels de Trinitat i Tobago- on havia treballat Alfred Coello Leiva. Tots ells, relaten la seva competència i capacitat de treball, el seu bon caràcter i la bona disponibilitat per treballar en equip. Alguns, a més, descriuen els procediments i els tipus de cirurgia que Coello practica als diferents hospitals on ha exercit.

AZ