Galeria de metges

Biografia

Fill de l’industrial reusenc Enric Aguadé Parés, president del Círcol de Reus, alcalde de la ciutat i diputat provincial, Enric Aguadé Sans neix a Reus el dia de Nadal de l’any 1920. Als 17 anys, ja surt a caçar amb el seu pare pel Priorat. Això, és poc abans de ser mobilitzat i enviat a la guerra com a membre de la Lleva del Biberó a la Batalla de l’Ebre. El seu destí de delineant cartògraf, anys després, li serà de molta utilitat.

Llicenciat en Medicina l'any 1947, fa el doctorat a Madrid el mateix any. Acabat el servei militar a Saragossa i els estudis a Barcelona, s’estableix com a metge a Reus on exerceix l’Endocrinologia des de l'any 1948 fins al 2004 .

El 1973, entra a formar part del Comitè Català de Senders de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya i esdevé el seu president durant més de 25 anys. Una de les seves fites més remarcable és que va marcar el primer Gran Recorregut (GR) d'Espanya. Una altra, que l’any 1997 -amb 77 anys i només en tres dies- va caminar els cent vuit quilòmetres que separen Reus de Montserrat.

President de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Reus, Enric Aguadé contribueix al manteniment de la Biblioteca Mèdica i dels Cursos de Formació Mèdica Continuada. A més, és propulsor i mantenidor de l'hemeroteca mèdica de Reus com, també, en el període del 1986 al 2000, és membre de la Junta de Govern del Col·legi Oficial de Metges de Tarragona i exerceix els càrrecs de tresorer i vicepresident primer.

A Reus, s’encarrega d’organitzar el servei meteorològic del Centre de Lectura de Reus i publicà diversos articles sobre meteorologia i meteropatologia. Entès en aigües, ocupa diversos càrrecs directius a la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes.

Fruït de la seva passió per l'excursionisme, publica gran quantitat de llibres i guies que són referència per als caminadors i senderistes com: De Reus a Lurdes a peu, un dels seus primers llibres, o Memòries d’un metge caminador, el darrer.

La extraordinària trajectòria professional, cívica, esportista i humanística del doctor Enric Aguadé i Sans, el fa mereixedor de múltiples distincions i honors. És guardonat, entre d’altres, amb les insígnies d'or de la Diputació de Tarragona, de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya i del Col·legi Oficial de Metges de Tarragona. També, és distingit amb les medalles de la Ciutat de Reus, la del Forjador de la Història Esportiva de Catalunya, el premi Humanisme i esport de Barcelona i el trofeu de la Federación Española de Montaña pels seus 25 anys de dedicació als Senders de Gran Recorregut. L’any 2000, la Generalitat de Catalunya li atorga la Creu de Sant Jordi i el 2003, rep el premi de Medi Ambient.

Després de fer molts camins i convençut que “Un dia de sender, una setmana de salut”, Enric Aguadé i Sans mor el 14 de gener del 2013, als 92 anys.

JSF