Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill del metge David Caslari, va viure la seva infància a Narbona, fins l’any 1306, quan Felip IV el bell, rei de França, expulsa els jueus del seu territori per apropiar-se dels seus bens. La família de Abraham s’instal·la a Besalú, on hi havia un dels calls jueus més important de Catalunya, juntament amb el de Girona i el de Tortosa.

Vivint a Besalú adquireix un notable prestigi com a metge. Tradueix al llatí el llibre Antidotarium del metge persa Muḥammad ibn Zakariya Abū Bakr al-Razi (ca 865 – 925), el metge de llengua àrab més notable que ha existit, i que feu aportacions fonamentals com el descobriment de l’àcid sulfúric i l’etanol, tant el seu refinament com el seu us en medicina.

El seu prestigi fa que molts joves vagin a Besalú a aprendre medicina al seu costat. Un dels seus deixebles més famosos fou Mosem Narboni (o Moses ben Joshua) que fou un excel·lent metge. També era expert en literatura bíblica i rabínica. Sembla que va estudiar i viure a Cervera (1348-1349) i també residí a Barcelona i València, així com al regne de Castella, concretament a Toledo i Burgos (1358-1362). Finalment s’instal·la a Perpinyà, on va morir.

Abraham va ser l'autor de les següents obres mèdiques, de les quals encara es conserva el manuscrit: Aleh Ra'anan (Fulla de la curació), un tractat sobre febres, dividit en cinc llibres, acabat el novembre de 1326. L'autor diu que va escriure el llibre a petició dels seus amics, que desitjaven posseir un vademècum sobre aquestes qüestions. Ma'mar be-Ḳaddaḥot ha-Debriyot u-Mine ha-Ḳaddaḥat, un tractat sobre febres pestilencials i altres, compost el 1349, quan la Pesta Negra va delmar les poblacions de Provença, Catalunya i Aragó. Dine ha-Haḳḳazah (Regles per a hemorràgies). Mekalkel Maḥalah (El qui es manté malalt), només se n'ha conservat un extracte (Neubauer, Cat. Bodl. Hebr. MS. Núm. 2142, 39).

El rei Jaume II el just, rei de la Corona d’Aragó (1291-1327), agraït per l’atenció mèdica rebuda del metge jueu, va concedir-li a ell i a la seva família el privilegi de poder residir en qualsevol lloc del territori català i l’exempció d’impostos per quinze anys, període que es va allargar el 1327 com a recompensa d’una altra atenció mèdica exitosa.

MBC