Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

Titulada batxiller el 1972, comença la carrera a la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona on es llicencia el 1978. Seguidament, fa la residència en Cardiologia a l'Hospital Clínic de Barcelona on es doctora el 1986. Acabada la residència, després de passar un temps a la Mútua de Terrassa, del 1987 al 1989, fa una estada al laboratori de recerca sobre trombosi i arterioesclerosi a la Mayo Clinic de Rochester, als Estats Units i, a la tornada, és contractada com a metge adjunt del Servei de Cardiologia de l'Hospital Clínic on, aviat, és designada cap de secció.

Molt activa en el terreny acadèmic, Magda Heras és una de les primeres metgesses catalanes en ser promoguda com a membre de diverses societats científiques com són l’American Heart Association, l’American College of Cardiology i l’European Society of Cardiology (ESC). A més, des del 2004 al 2009, pertany a la junta executiva de l'Acute Cardiac Care Association (ACCA), depenent de l’ESC, on dirigeix la posada en marxa de l'examen europeu per obtenir el títol d'especialista en el tractament de les malalties cardiològiques agudes, motiu pel qual se li concedeix el Premi ACCA l’any 2013.

El 2010, Magda Heras és l’editora en cap de la Revista Española de Cardiología, una publicació que sota la seva direcció aconsegueix el factor d'impacte més alt, 3,342 punts, d’entre totes les revistes mèdiques que es publiquen en castellà en què els treballs s’imprimeixen simultàniament en la seva versió castellana i anglesa.

Molt interessada en la docència, Magda Heras és professora associada de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona, coordinadora de la Xarxa de Recerca Cardiovascular Heracles, codirectora del Màster de Cures Cardiològiques Agudes de l'Institut Internacional de Cardiologia a més de coordinadora d'àrea del projecte Wikisca. És invitada a nombrosos actes acadèmics i científics, motiu pel qual assisteix a diferents jornades, conferències i congressos de l’especialitat en què demostra sempre la seva competència professional i habilitat expositiva.

En el camp de la recerca, Magda Heras té una cinquantena de projectes de recerca finançats i ha liderat nombrosos estudis de laboratori i clínics multicèntrics sobre temes ben diversos com són els registres de cardiopatia isquèmica a Espanya, la malaltia isquèmica en la dona, les diferències en la presentació clínica entre ambdós sexes i la influència de l'estat hormonal en la dona, el rebuig vascular en el trasplantament arterial o la regeneració cardíaca amb cèl·lules mare. Compta amb 26 capítols de llibres de Cardiologia publicats i més de tres-cents articles científics apareguts a les revistes especialitzades de referència. En el camp de la divulgació científica, ha col·laborat en diverses ocasions en el programa Cardioactualidad de la cadena Càrdio-TV així com a la revista Corazón y Salud de la Fundación del Corazón.

La mort de la cardiòloga Magda Heras i Fortuny, quan té 61 anys, deguda a un càncer de pulmó, causa un gran impacte entre els seus companys de feina i d’especialitat perquè era una persona estimada pel seu caràcter i la seva notable capacitat de treball en la seva feina com a cap del Servei de Cardiologia de l’Hospital Clínic on va demostrar el seu lideratge i la seva empatia en la direcció de persones, a moltes de les quals els dirigeix la tesi doctoral.

Casada amb el traumatòleg Marc Garcia-Elias, expert en cirurgia de la mà, era mare d’una filla.

MBC