Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill de Sebastià Sarrias Biosca i de Rosa Domingo Pascual, família d’industrials de Barcelona, titulat batxiller per l’Institut Balmes el 1949, ingressa a la Facultat de Medicina on es llicencia el 1956, després d’haver estat alumne intern per oposició del Servei de Cirurgia i Traumatologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, especialitats que exerceix a la consulta particular que obre al Passeig de Sant Joan número 80 fins al gener del 1958, moment en què se’n va a fer una estada Anglaterra. Concretament, marxa a Òxford fins al maig del 1961 per formar-se en Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia (COT) al Servei de Josep Trueta al Nuffield Hospital.

L’any 1964, Guillermo González Gilbey (1926-1987), impulsor de la creació de l’Institut Gutmann a Barcelona, li proposa la direcció mèdica del primer hospital que es dedicaria de manera exclusiva al tractament de les persones amb lesions medul·lars d’Espanya. Sarrias accepta l’encàrrec i fa una estada de set mesos al servei de Ludwig Guttmann (1899 –1980) a l’Hospital de Stoke Mandeville, un centre especialitzat en el tractament de persones amb aquests danys. Guttmann era un metge neuròleg jueu que va haver de fugir de l’Alemanya nazi i es va nacionalitzar britànic i que es va convertir en el primer especialista en la rehabilitació dels lesionats medul·lars. Va ser també el fundador dels Jocs Paralímpics.

El nou hospital de Barcelona s’inaugura el 27 de novembre del 1965 i en honor a Sir Ludwig Guttmann, adopta el nom d’'Institut Guttmann, Centre de Lesionats Medul·lars'. Des de llavors i fins a la seva jubilació l’any 1997, Miquel Sarrias dirigeix el centre, guiant-lo fins a convertir-lo en un referent nacional. El seu lideratge es caracteritza per una excel·lent pràctica assistencial, el tracte humà a les persones ateses i l'esperit d’innovació que el duu a explorar constantment noves maneres de tractar els pacients. A l’Institut Guttmann de Barcelona és on es desenvolupa l’electroestimulació de les arrels sacro-anteriors, coneguda com a 'Tècnica Barcelona'.

El centre, adscrit a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), duu a terme activitats docents i de recerca en el camp de la neurorehabilitació. Té un programa de formació de nous especialistes i col·labora amb nombroses entitats acadèmiques nacionals i internacionals.

Miquel Sarrias va ser el representant espanyol de la Societat Mèdica Internacional de Paraplegia (IMSOP), així com iniciador i president de Societat Espanyola de Paraplegia. Va ser membre del consell editorial de la revista Paraplegia-Spinal Cord. El 1992, és l’organitzador de la Reunió Científica Anual de la IMSOP a Barcelona, coincidint amb els Jocs Paralímpics. Aquest mateix any, és condecorat amb la Medalla d'Or del Club Europeu de Salut alhora que és escollit membre vitalici de l’Acadèmia Medica Europea de Rehabilitació.

MBC