Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

Fill del metge Francesc Serra Corrons, fa els primers estudis a Sallent i a Terrassa, obtenint el títol de batxillerat a l’Institut de Barcelona l’any 1894. Tot seguit, ingressa a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona on es llicencia el 1901. Admès al Col·legi de Metges de Barcelona el 19 de febrer de 1913 amb el número de carnet professional 269, posteriorment, és inscrit al Col·legi de Metges de Catalunya amb el número 352.

Casat amb la filla d’un industrial bagenc, Teresa Bover Cadevall, des de l’agost del 1913, tenen una sola filla: Montserrat Serra Bover que es casa amb el metge Joaquim Dalmau Sitges (1904-1950). Àngel Serra resideix al número 8 de la Plaça de l’Om de la capital del Bages on també hi trasllada la consulta particular a partir del 1915. Anteriorment, té el despatx professional a l’entresòl del número 13 de la Carretera de Vic, dedicant-se principalment a la Cirurgia General i a les malalties genitals i urinàries. És, a més, metge titular de Sallent des del 1901 al 1907 tot i que, uns anys abans, ha començat a fer de cirurgià a l’Hospital de Sant Andreu de Manresa, ciutat on també ha començat a treballar com a facultatiu del Laboratori Químic Bacteriològic, conegut com a Laboratori Municipal de Manresa del qual, més endavant, és nomenat director.

Doctorat a la Universitat Central de Madrid amb la tesi El agua de Manresa y su relación con la fiebre tifoidea l’any 1923, es pot considerar que Àngel Serra és el primer metge modern de Manresa. Amb un alt nivell científic, col·labora en els aspectes mèdics de l’obra sobre la grip del 1918 que publica l'alcalde de Manresa, Maurici Fius Palà. A més, el 1927, és l’autor d’un Estudi de les aigües de Manresa en relació amb el tifus, treball que té un gran ressò i que és a l’origen d’una col·laboració de nou dies que, amb el títol de L’aigua i la salut pública de Manresa, apareix a El Pla del Bages, publicació local que amb altres autoritats sanitàries de la comarca, endega una campanya “perquè s'acabi a Manresa la vergonya anual d'una sèrie de casos de tifus”.

Fervent catalanista i militant republicà, és fundador i president segon del Sindicat de Metges de Catalunya a Manresa així com vicepresident d’Acció Catalana (AC) de la Comarca del Bages des de la seva fundació i, per decisió del Consell, president de la Secció de Cultura d’AC. A més, el doctor Àngel Serra Riera és soci de l’Orfeó Manresà, del Centre Excursionista de Catalunya del Bages així com del Centre Esportista de Manresa, entitat en què és vocal de junta directiva i president de la Comissió Esportiva.

Mor sobtadament a Manresa, el 29 de juliol de 1936.

MBC