Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

Neix a Poboleda, fill de Josep Llibre (+1800), doctor en Medicina nascut a Montblanc que va ser el metge de Poboleda durant molts anys. La mare, Antònia Vidal era també de Montblanc. Antoni Llibre fa els estudis de Medicina a Osca, Facultat que en aquell moment es considerava que tenia un millor nivell que el de l’Escola de Medicina de la Universitat de Cervera, l’única que va quedar al Principat de Catalunya després del decret de Nova Planta de 1714. Llibre vol ser metge, no cirurgià. Per això, no s’inscriu al Reial Col·legi de Cirurgia de Barcelona que només formava cirurgians. Obté el grau de batxiller en Medicina l’any 1799 i, quan pocs mesos després mor el pare, ocupa el seu lloc de metge a Poboleda, però només s’hi està uns anys. Si més no, en aquest temps, té l’oportunitat d’haver viscut diverses epidèmies de febres que afecten algunes poblacions del Priorat els anys 1802, 1804 i 1806.

En plena Guerra de la Independència, Antoni Llibre marxa a viure i a exercir a Reus on fa de metge a la Casa de la Caritat i de facultatiu del Port de Salou, càrrec que el duu a ser membre de la Junta de Sanitat d’aquest Port. Establert al Baix Camp, també, ha de participar en l’atenció de malalts afectats per les febres de les epidèmies de 1811, 1814, 1819 i 1840.

Home força controvertit a la població on resideix per les seves opinions liberals i ser partidari de la Constitució, Antoni Llibre és també recriminat perquè és en un procés de divorci davant del Tribunal Eclesiàstic de Tarragona. Com a metge, però, té prestigi i visita les millors famílies de Reus. També, està ben considerat perquè es metge de la Casa de Caritat, fet que demostra que es preocupa pels pobres.

L’any 1820, és nomenat membre corresponent de l’Acadèmia de Medicina de Catalunya i, el 1832, sotsdelegat de Medicina i Cirurgia pel partit de Reus a proposta d'aquesta institució acadèmica.

Si bé és cert que la seva obra escrita és breu, també ho és que se la considera força interessant. El 1836, envia a l’Acadèmia de Medicina de Catalunya una memòria titulada Observación de una terciana perniciosa hidrofóbica en la què explica el cas d’una noia amb febres i ganes de mossegar quan pateix les crisis a qui va curar amb quinina, un treball que es publicarà a la revista La Abeja Médica el 1852. Té, també, un altre treball sobre una epidèmia de febre mucosa que afecta els nens de la Casa de Caritat de Reus el 1840 i que es publica el 1846.

Trebat extret dels articles de J Corbella i E Domènech: Noticia del Doctor Antoni Llibre i Vidal (N. Poboleda, 1774), metge a Reus i L’obra mèdica del Dr. Antoni Llibre i Vidal (1774-1840).