Recull de premsa

El MUME [Museu Memorial de l'Exili] de La Jonquera es fa ressó de la publicació de la biografia del fisiòleg Santiago Pi i Sunyer

Des de l'1 de març fins al 2 de juliol, el MUME exposa la mostra Vides errants: Postguerres i exilis dels germans Pi i Sunyer' i, per aquest motiu, la seva pàgina de facebook ha destacat la incorporació de Santiago Pi i Sunyer, el petit dels tres germans, el metge fisiòleg exiliat primer a Bolívia i, després, a Uruguai.


S’acaba de publicar l’article especial ‘’Inicios de la cirugía pancreàtica oncológica en España. Un tributo a los Pioneros” entre els quals s’hi troben alguns metges que també són a la Galeria

Luis Sabater Ortí, Elena Martín Pérez i Vicens Artigas Raventós

Els autors ens expliquen que la duodenopancreatectomia cefàlica (DCP) és un procés quirúrgic molt complex que, en els seus orígens avançava molt lentament i només es feia als centres més prestigiosos del món. A l’Estat Español, els anys 1950 es caracteritzaven per la manca de mitjans tant tècnics com econòmics. Malgrat tot, a Barcelona, es fan les primeres DCPs a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau on sorgeix l’Escola de Gastroenterologia que lidera aquest procediment de la mà dels mestres Jaume Pi-Figueras, Vicenç Artigas, Pepe Soler-Roig i Antoni Llauradó, formats prèviament als Estats Units.

Cirugía Española, 2017 Article in Press


Ara Granollers tanca la presentació de metges granollerins a la Galeria de Metges Catalans amb el doctor Alfred Canal

La sèrie dedicada als quatre granollerins que han merescut un lloc a la Galeria de Metges Catalans del Col·legi de Metges de Barcelona es clou amb Alfred Canal Comas (1884-1942).

Aquest reconegut metge granollerí es va llicenciar el 1907 i va començar a exercir de metge rural a Sant Feliu Sasserra, al Bages, durant un any. Va tornar a Granollers i va obrir una consulta de medicina general (1911).

El Col·legi de Metges de Girona destaca la biografia del ginecòleg Cinto Muñoz Arbat

La recent publicació de l'espai biogràfic dedicat al ginecòleg Cinto Muñoz Arbat dins la Galeria de Metges Catalans, biografiat pel metge i historiador Francesc Xavier Carreras de Cabrera, és notícia de portada del web del Col·legi de Metges de Girona (COMG). ha estat possible gràcies a la dedicació del col·laborador.

L'article destaca que "El web Galeria de Metges Catalans acaba d'incorporar la figura del dctor Cinto Muñoz i Arbat (Sabadell, 1902 - Girona, 1982), el qual va ser una figura senyera de la ginecologia i obstetrícia a Catalunya i promotor de l'Agrupació de Ciències Mèdiques de Girona.

El psiquiatre granollerí Joan Obiols, tercera figura de la Galeria de Metges Catalans que lliura Ara Granollers

La tasca com a psiquiatre de Joan Obiols i Vié (Granollers, 1919 - Port Lligat, 1980) li va merèixer ser inclòs a la Galeria de Metges Catalans del Col·legi de Metges de Barcelona, que hi ha inclòs quatre granollerins.

En la seva biografia, els doctors Josep M Farré i Joan Obiols hi recullen com amb 16 anys Obiols va ingressar a la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona dels temps de la República, on va cursar només el primer any perquè el conflicte bèl·lic del 1936 va interrompre els estudis.

 

Suggeriments i participació

Aquest espai és obert a les aportacions, rectificacions o ampliacions que el lector vulgui fer-nos.
Les propostes de personatges que es puguin incorporar a la Galeria seran benvingudes.