Recull de premsa

S’acaba de publicar l’article especial ‘’Inicios de la cirugía pancreàtica oncológica en España. Un tributo a los Pioneros” entre els quals s’hi troben alguns metges que també són a la Galeria

Luis Sabater Ortí, Elena Martín Pérez i Vicens Artigas Raventós

Els autors ens expliquen que la duodenopancreatectomia cefàlica (DCP) és un procés quirúrgic molt complex que, en els seus orígens avançava molt lentament i només es feia als centres més prestigiosos del món. A l’Estat Español, els anys 1950 es caracteritzaven per la manca de mitjans tant tècnics com econòmics. Malgrat tot, a Barcelona, es fan les primeres DCPs a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau on sorgeix l’Escola de Gastroenterologia que lidera aquest procediment de la mà dels mestres Jaume Pi-Figueras, Vicenç Artigas, Pepe Soler-Roig i Antoni Llauradó, formats prèviament als Estats Units.

Cirugía Española, 2017 Article in Press


El Col·legi de Metges de Girona destaca la biografia del ginecòleg Cinto Muñoz Arbat

La recent publicació de l'espai biogràfic dedicat al ginecòleg Cinto Muñoz Arbat dins la Galeria de Metges Catalans, biografiat pel metge i historiador Francesc Xavier Carreras de Cabrera, és notícia de portada del web del Col·legi de Metges de Girona (COMG). ha estat possible gràcies a la dedicació del col·laborador.

L'article destaca que "El web Galeria de Metges Catalans acaba d'incorporar la figura del dctor Cinto Muñoz i Arbat (Sabadell, 1902 - Girona, 1982), el qual va ser una figura senyera de la ginecologia i obstetrícia a Catalunya i promotor de l'Agrupació de Ciències Mèdiques de Girona.

La Comarca d’Olot avança que el doctor Evelí Barnadas s’inclourà a la Galeria de Metges Catalans

L’article informa que el Col·legi de Metges de Barcelona ha decidit incloure l’olotí Evelí Barnadas dins la seva Galeria de Metges Catalans. Aquest espai, inèdit encara, serà possible gràcies a la col·laboració de l’autor de la biografia del doctor Barnadas, l’historiador Joan Barnadas Puigferrer.

Evelí Barnadas Vila (Olot, 1870-Barcelona, 1950), fill de metges, fou una figura destacada en la vida de la ciutat i en fou alcalde en els períodes compresos entre 1914-1915 i 1918-1919. Es diu d'ell que fou un dels pares del catalanisme olotí, influent periodista local, metge innovador, promotor de l'esport, i la gimnàstica en particular, i gran activista social.


Ara Granollers segueix la presentació de la Galeria de Metges Catalans que es fa a la Delegació del COMB del Vallès Oriental

Amb el titular de ‘’Francesc Juanich, l’excel·lent cirurgià del segle XIX’’, el diari Ara Granollers repassa la biografia d’aquest metge granollerí que forma part de la Galeria de Metges Catalans del Col·legi de Metges. Catedràtic de Medicina del segle XIX, Juanich és l’introductor de l’escola mèdica experimental francesa a Catalunya. L’article narra que la seva formació en Física Experimental, Botànica i Química abans de matricular-se al Reial Col·legi de Cirurgia de Barcelona on es llicencia el 1818 i es doctora el 1828. Explica que segons el doctor Miquel Bruguera, autor de la biografia que es recull a la Galeria, Juanich era de tarannà liberal proper al general De Riego. Del 1820 al 1823, va ser metge d’un batalló de les milícies nacionals, organització civil de ciutadans armats. El 1821, va treballar activament en l’epidèmia de febre groga que es va estendre per tot Barcelona, motiu pel qual rep el nomenament de cirurgià supernumerari de la Junta Municipal de Sanitat i, més endavant, el de metge de l’Expurgo de la Barceloneta. Finalment, l’any 1828, esdevé catedràtic del Col·legi de Cirurgia de Barcelona i el 1843, quan es crea la Facultat de Medicina de Barcelona, catedràtic propietari...


 

Suggeriments i participació

Aquest espai és obert a les aportacions, rectificacions o ampliacions que el lector vulgui fer-nos.
Les propostes de personatges que es puguin incorporar a la Galeria seran benvingudes.